HomeAboutVirtual SafariReferencesMarketplaceLory Library
Trichoglossus flavoviridis meyeri

Common Name: Meyer's Lorikeet

Range: Montane forests of Sulawesi

Trichoglossus flavoviridis meyeri
Description
  • as flavoviridis, but head greenish-brown; breast and abdomen greenish-yellow with dark green edging; smaller.
  • Length: 18 cm, wing length 95-105 mm
  • Status: fairly common
Location
  • Celebes, Indonesia.
  • Habitat: dense montane forest, forest edges, partially cleared areas between 500 and 2,000 m.
Aviculture
  • Aviculture: medium-noisy parrot; susceptible even after acclimatization; sensitive to low temperatures and draughts; colony keeping possible outside breeding season. Breeding behavior: no information available.
  • Breeding in aviculture: seldom achieved, even in birdroom cage; clutch usually 2 eggs; incubation 23 days; isolate pairs for breeding as aggressive.
Social Behavior
  • in pairs within small family groups outside breeding season; associates with Ornate Lory at lower altitudes in flowering trees on forest edges; difficult to detect in foliage; if disturbed flies off loudly screeching; call harsh and shrill; more shrill during flight.
Accomodation
  • aviary 2.5 x 1 x 2 m; spacious birdroom cage also possible; minimum temperature 15°C; roosting box 30 x 15 x 25 cm.
Diet
  • Lory feed of honey, pollen, brewer's yeast, oat flakes, multi-grain flakes, vitamin and mineral supplements; rusk or biscuit softened in milk; various fruit, especially apple; greenfood; small quantities of millet spray; oats, canary grass seed; some sunflower (sprouted).
  • Natural diet: nectar, flowers, fruits, pollen and seeds.